Kirjat
Tuotantoni käsittelee tiedustelun historiaa, Suomen sotilastiedustelun vaiheita, suomalaisen rikostutkimustaidon kehittymistä, Kannakselle jääneiden sankarivainajien etsintöjä sekä poikkeuksellisia ihmiskohtaloita ja monipolvisia elämäntarinoita.
Teoksiani on myytävänä muun muassa
Suomalaisissa kirjakaupoissa sekä Otavan verkkokaupassa.
-
Viimeiseen asti
Osasto Vehniäinen 1941
Kaukopartiotrilogian ensimmäinen osa kuvaa suomalaisen henkilötiedustelun taustoja sekä Kannaksen takaisinvaltauksen kaukopartiointia jatkosodassa.
-
Syvärin takana
Osasto Vehniäinen 1941-1943
Päämajan kaukopartioyksikön jatkosodasta kertovan sarjan toinen osa kuvaa kaukotiedustelua Itä-Karjalassa: Aunuksenkannaksella Syväriltä etelään, Laatokan itäpuolella sekä Äänisestä itään.
-
Viimeiseen asti
Osasto Vehniäinen 1943-1945
Sarjan päätösosa kuvaa kesän 1943 pitkiä partiomatkoja, tiedustelua vihollisselustassa kesän 1944 kuumeisten torjuntataisteluiden aikana sekä yksikön vaiheet Lapin sodassa.
-
Operaatio Hokki
Päämajan vaiettu kaukopartio
Operaatio Hokki kuvaa syksyllä 1944 toimineen partio Honkasen tarinan. Mannerheim-ristin ritari Ilmari Honkanen sai tehtäväkseen iskeä pitkälti ensikertalaisten partiomiesten voimin Petroskoin ratapihalle. Uskalias hanke ja Suomen suurin maahanlaskuoperaatio joutui vakaviin vaikeuksiin alkuhetkistään lähtien.
Tieto-Finlandia -ehdokas vuodelta 2011.
-
Hyökkäyksen edellä
Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941
Kun Suomi valmistautui valtaamaan takaisin talvisodassa menetetyn Karjalankannaksen, Kannakselle lähetettiin kaksi Päämajan erikoisjoukkoryhmää. Hyökkäyksen edellä kuvaa näistä toisen, partio Tolvasen, värikkäät mutta traagiset vaiheet.
Teos sisältää autenttisen äänitteen eloonjääneiden partiomiesten haastattelusta heidän palattuaan.
-
Kentälle jääneet
Kesällä 1944 kadonneiden sotilaiden etsintä
Teos on kirjoitettu yhdessä Slava Skokovin kanssa. Pietarilainen tiedemies, reserviupseeri ja Ukrainan sodan vastustaja Skokov on etsinyt kentälle jääneitä kaatuneita Kannaksen maastoista vuosien ajan. Hänen ryhmänsä on löytänyt yli 130 suomalaista sankarivainajaa. Kentälle jääneet kuvaa kesän 1944 suurhyökkäyksen aikana kaatuneiden sotavainajien arkeologista löytymistä, tunnistamista ja matkaa vieraalta maalta kotiseudun multaan.
-
Salainen tiedustelija
Suomalaisen vakoojaupseerin kirjeet 1940-1944
Teos perustuu luutnantti Igor Vahromejeffin (Vahros) päiväkirjoihin ja kirjeisiin. Suomalaisen vakoilukoulun opettajana Vahros koulutti kommunismia vastustaneista sotavangeista vakoojia, jotka palasivat Neuvostoliittoon laskuvarjoin, puna-armeijan upseereiksi puettuina.
Sittemmin Igor Vahros toimi Helsingin yliopiston venäjän kielen ja kirjallisuuden professorina.
-
Vakoojakoulu
Päämajan asiamieskoulutus jatkosodassa
Teos kuvaa suomalaista agenttikoulua (Äänislinnan Tiedustelijainkoulu), joka tiedustelualalla tunnettiin johtajansa nimellä, Osasto Raski.
Koulu rekrytoi ja koulutti sotavangeista salaisia asiamiehiä, desantteja. Kuvauksen pohjana ovat sotavankien tiedustelukouluttajana toimineen luutnantti Antti Porvalin jäämistön asiakirjat ja koulutuskäskyt.
-
Tiedustelun näkymätön historia
Antiikista maailmansotiin
Ajantasainen ja oikea tieto on avain menestykselliseen johtamiseen.
Tiedustelun näkymätön historia kuvaa tiedustelumenetelmien kehittymistä historian saatossa. Teos riisuu usein salaperäisenä kuvatun alan myyttejä ja osoittaa, kuinka välttämätöntä on hankkia oikeaa tietoa päätösten tueksi.
-
Vanki, vakooja, sissi
Pakotarina Neuvostoliitosta
Inkeriläinen Matti Putkinen näki läheltä heimonsa kansanmurhan - ja päätti paeta Neuvostoliitosta Suomeen.
Vankileirille joutuneen Putkisen ainoa keino paeta oli värväytyä vakoojaksi, menestyä koulutuksessa - ja vaihtaa puolta, kun hän pääsisi desanttina Suomeen.
Matti onnistui ja jatkoi sotaa Suomen sotilastiedustelun palveluksessa. Sodan jälkeen hänet salakuljetettiin Ruotsiin. Teos perustuu Matti Putkisen Ruotsissa kirjoittamiin muistelmiin.
-
Rautasormus -
ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta
Teokseen on koottu koskettavia tapahtumia Suomen kriisivuosilta: poikkeuksellisia kohtaloita, hämmästyttäviä sattumia ja mieleenpainuvia rakkaustarinoita.
Lukemattomat suhteet särkyivät sotavuosien mullistuksissa, mutta lukemattomia myös syntyi. Rautasormus kertoo ystävyydestä, kiintymyksestä ja kiitollisuudesta kaksitoista tarinaa, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi.
-
Kaatunut Normandiassa
Suomalaissotilaan tarina
Kun Olavi Nenosen äiti oli viimeisillään raskaana, Olavin isä syyllistyi raakaan murhaan.
Vuonna 1938 isä oli vapautumassa vankilasta, ja äiti lähti siirtolaiseksi Pohjois-Amerikkaan. Kun Olavi täytti 15 vuotta ja kävi rippikoulun, hän sai ulkomaanpassin ja muutti äitinsä luokse Kanadaan.
Kun Japani hyökkäsi Pearl Harboriin, Olavi liittyi Kanadan asevoimiin. Hän päätyi Euroopan rintamalle ja kaatui Suomen kansalaisena Normandian maihinnousun taisteluissa heinäkuussa 1944.
-
Sinisen kuoleman kuva
Karelia Noir I
Historiallisen romaanitrilogian ensimmäinen osa kuvaa itsenäisen Suomen ensimmäisen rikostutkijasukupolven työtä sekä kieltolain ja Maalaisliiton hegemonian vaikutusta poliisityöhön Kannaksen rajaseuduilla.
Sarjan päähenkilöt Salomon Eckert ja Johannes Kähönen selvittävät poliisimurhia Viipurin läänissä 1910- ja 1920-luvuilla. Heidän työtään leimaa esimerkiksi sormenjäljen hyväksyminen näytöksi suomalaisissa tuomioistuimissa.
-
Veri ei vaikene
Karelia Noir II
Eckert ja Kähönen kohtaavat 1930-luvun alun oikeistovoimien nousun, joka haastaa sekä yhdenvertaisuuden että oikeusvaltion periaatteet.
Kaksikko joutuu törmäyskurssille Lapuan liikkeen kanssa tutkiessaan Vihtori Kosolan pojan osuutta Kannaksella tapahtuneeseen henkirikokseen. Rikostekniikan kannalta oleelliseksi osoittautuu kehitys, jonka myötä opitaan erottamaan ihmisen veri eläinten verestä.
Veri ei vaikene voitti Vuoden Johtolanka -palkinnon vuoden 2016 parhaana rikoskirjana.
-
Kadonneen kaupungin varjo
Karelia Noir III
Romaanitrilogian päätösjaksossa viipurilaiset joutuvat luopumaan kotikaupungistaan, ja poliisit jatkavat työtä uusilla kotiseuduillaan.
Sodanjälkeisessä Suomessa vasemmistolainen hegemonia polkee ihmisoikeuksia: poliittinen todellisuus asettaa lainvalvojat vaikeaan välikäteen.
Eckert ja Kähönen saavat havaita, kuinka vaikeaa ihmisestä on selvittää, kuka hän todella lopulta on.
Voittoisa armeija saavuttaa voittonsa jo ennen kuin se sitoutuu taisteluun;
häviämään tuomittu armeija taistelee vain toivoen voittoa.
Sun Tzu, Sodankäynnin taito, 400-luku eaa.